Oameni frumoşi din Bucureşti

Nu am fost niciodată prietenă cu Bucureştiul. Nici cu cel din cărţile de istorie, nici cu cel din revistele glamour şi nici cu cel descoperit de mine prin 2008. Am căutat să văd, totuşi, câteva puncte bune, să găsesc oameni, locuri şi întâmplări frumoase. Toate acestea, cred, mi-ar schimba părerea despre un oraş în care, probabil, o să îmi duc existenţa în câţiva ani, cine ştie (...)

Oameni frumoşi din Bucureşti
Primul om frumos din Bucureşti pe care l-am descoperit a fost Cristiana Constantinescu. În 2009, când am cunoscut-o eu, era redactor-şef al revistei DIVA. Eram în practica de vară cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti la grupul de presă Ringier. Cristiana mi-a picat la suflet ca jurnalist (din ce înţelegeam eu atunci), apoi ca şefă. Ţin minte că după discuţia cu ea îmi doream nespus să ajung să am o şefă ca ea, atunci când mă voi angaja.

A urmat să cunosc doi jurnalişti cu adevărat profesionişti: Adelin Petrişor şi Radu Sigheti. Adelin mi-l recomandase pe Radu atunci când i-am cerut ajutorul în documentarea pentru lucrarea mea de licenţă. Pentru că fotografia de război era subiectul meu, am mers pe mâna sigură a lui Radu Sigheti, un fotojurnalist pe care ar trebui să-l cunoască toţi profesorii de la jurnalism din ţară. În plus, Radu e din categoria oamenilor care fac lucruri mari, poate măreţe chiar, dar nu ajung să nu mai vadă pe unde calcă. Are şi o casă primitoare, decorată într-un stil unic!

Oana Pelea- o femeie, o actriţă, o mână de om foarte preţioasă. Am cunoscut-o doar din cartea ei – Jurnal, dar mi-ar plăcea să o întâlnesc face-to-face. Vreau prea mult? Staţi să vedeţi.

Ion Vianu, fiul marelui T., un alt personaj bucureştean pe care l-am cunoscut doar din carte. Acum fac demersuri şi sper să ajung să îl cunosc. E prea incitant romanul pe care l-am citit şi mi-a inspirat un dor de cunoaştere. Recomand Amor Intelectuallis. Romanul unei educaţii. Este un fel de autobiografie a fiului lui Tudor Vianu, în care ne prezintă personajele importante care l-au influenţat, figuri intelectuale importante care s-au perindat în jurul tatălui său.

Pe Rodica Culcer o apreciez pentru puterea de care a dat dovadă atâta timp cât s-a aflat la cârma jurnalismului. A fost doamna de fier a ştirilor din TVR. Păcat că nu mai e acolo unde îi e locul, mai ales că chiar de la intrarea în biroul ei simţeai adevăratul suflu al ştirilor de televiziune. Monitorizarea a tot ce mişcă şi atingerea unui nivel profesionist, în ciuda bârfelor, mă face să cred că Rodica Culcer trebuie să fie din nou în peisajul mediatic românesc.

Carmen Avram, bineînţeles, nu mi-ar lăsa să treacă lista oamenilor frumoşi din Bucureşti. Jurnalismul făcut de ea e oveste, emoţie, corectitudine. E adevărul ei, pe care îl face cunoscut multor oameni. Echipa pe care o coordonează, se pare, o coordonează frumos, aşa precum visăm să fim jurnalişti într-o redacţie şi să stăm până noaptea târziu ca să ne iasă ceva bine, iar cel care stă lângă noi să ne fie chiar şef.

Oameni frumoşi  care s-au adaptat frumos în Bucureşti
George Hari Popescu. L-am cunoscut la Academia de vară de la Vadul lui Vodă din Republica Moldova. A fost unul dintre trainerii care ne-a vorbit despre online. Ne-a vorbit calculat şi ordonat despre online ca despre un domeniu, e alocuri, tentant, periculos, dar şi pretenţios. Asta pentru că George a prins începuturile online-ului din România. Predă de 12 ani la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, deci, pot spune că deja e un adaptat al Bucureştiului. Bicicleşte, găteşte mâncare chinezească de lingi şi beţele şi are o pisică. La facultate, spune el, nu contează dacă i se spune dom’ profesor sau băi , contează să faci bine ce ai de făcut. Pe George îl puteţi cunoaşte şi aici.

Bianca Macovei  este fosta mea colegă. Am fost bune prietene din primul an de facultate, după care, ne-am depăratat. Am absolvit, ea a plecat la master în Bucureşti. Tot urmăream activitatea ei pe Facebook şi mi-am dat seama că e unul dintre oamenii care au un Bucureşti frumos în suflet. Am ţinut neapărat să ne vedem. Ne-am revăzut, de fapt. Mi-a mărturisit că oraşul a fost pentru ea cu lacrimi la început, apoi nu mai putea de fericirea integrării şi că nu e deloc precum pare. Apoi, nu m-a lăsat să plec cu mâna goală şi am primit ceva tare drăguţ.. Mulţumesc, draga mea, pentru că mi-ai citit un gând.

Mai aştept să cunosc oameni frumoşi din Bucureşti sau oameni care se adaptează frumos acolo. Tu cunoşti pe cineva din această poveste?

Locuri frumoase
  • ·         Anticariatele
  • ·         IKEA
  • ·         Herăstrău
  • ·         Patriarhia Română
  • ·         Dealul Patriarhiei
  • ·         Centrul Vechi

O companie frumoasă din capitală– Vodafone. Chiar dacă pentru ei este doar marketing, mesajele amplasate în metrou te ating la suflet dacă ai timp două secunde ca să le citeşti.

Ştii şi tu locuri frumoase din Bucureşti? Hai să facem schimb.
___________________________________________________
Acum o să postez câteva fotografii cu locuri şi oameni despre care am vorbit. Cu siguranţă am şi cu ceilalţi, dar o să le caut în arhivă. Mai bine aşa decât să fur de pe internet.
Patriarhia Română

Bianca Macovei
Dealul Patriarhiei
George Hari Popescu


Comentarii

Trimiteți un comentariu