Treceți la conținutul principal

Despre cum îmi petrec povestea cu jurnalismul: pe limba copiilor, la „Flori de Portocal”

Trăim vremuri delicate, în care nu prea știm cum ne-o iau tehnologiile înainte. Nu ne dăm seama de timpul pierdut în fața ecranelor, de orice fel ar fi. Nu ne dăm seama că am putea investi acest timp în relațiile noastre cu cei dragi, cu familia. Este important ca toate provocările să fie folosite „cu cap”, să ne inspire, să ne poată ajuta, în loc să ne manipuleze.

Cel mai important, în toată afacerea și nebunia, este să știm cum să îi înțelegem pe copii în atmosfera asta superconectată. Ne ajută dacă ne apropiem și-i înțelegem de ce vor să se uite la una și nu la alta, de ce preferă să se joace pe calculator sau tabletă, în loc să iasă afară, să alerge. Numai așa putem să salvăm ceva, înțelegând.

De peste o lună de zile țin un Curs de Jurnalism și Educație Media pentru Copii.

Totul se petrece la „Flori de portocal”, într-o atmosferă caldă și colorată.

Ioana, Victor, Tudor, Rareș, Catherine, Daria și Anastasia mă provoacă prin sinceritatea lor și de fiecare dată, plăcere de a mă întâlni cu ei (și de a le vorbi pe limba lor despre lucruri de oameni mari) este dublată de ceea ce descopăr în gândurile și ideile lor. Oamenii maturi ar trebui doar să se apropie, să le dea încredere și să-i pună în dialog. Dincolo de toată teoria, mereu am crezut că joaca și povestea pot forma un om mai mult decât orice. Bineînțeles, educația se face prin școală, care ordonează și produce efecte utile creșterii.

Ceea ce fac eu cu minunații aceștia mici și deștepți este să îi aduc în lumea celor mari încet, explicând prin joacă ce este adevărul și cât de important este pentru o viață bună.

Am trecut, de la poveștile despre știri și jurnaliști la manipularea făcută de presă. Mereu am ținut mult la părerile lor și de aceea i-am pus în dialog, în dezbateri simple, dar tare utile. Și, cel mai important, i-am făcut să prindă curaj să vorbească despre ei, să se cunoască și să iasă în față bucuroși, spunând ce le place și ce știu să facă mai bine.

La final, din tot acest program a ieșit un frumos ziar pe „limba lor”, ca o bijuterie. Aici trebuie să-i mulțumesc minunatei mele „Jolie - Simona”, care pune cum trebuie accentele pe pagini și în pagini.

Mulțumesc, Nina, pentru ajutor și dăruire.

Mulțumesc părinților și copiilor, mai ales pentru că au crezut în puterea poveștii mele.
Va continua!

Galerie foto de la evenimentul de lansare (Ziarul „Flori de portocal”), mulțumesc, Anca!Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…