Treceți la conținutul principal

Cum să (nu) devii român, negru pe alb, cu acte în regulă

2002 sau cam așa ceva, - îmi doream și visam să fiu româncă negru pe alb, în acte. Asta pentru că simțeam destul că așa trebuie să fiu.

2008 - am venit la facultate în România, prin Ambasada României de la Chișinău. Concurs, dosar, note, BAC, mape întregi cu acte, nopți dormite sub gardul de la ambasadă, pe carton.

2010 - mătușa mea începuseră să facă rost de actele din arhivele Moldovei, necesare redobândirii cetățeniei, pe linia bunicilor. Apropo, bunica s-a născut în România Mare, Județul Hotin, orașul a fost reședință de județ în timpul României Mari.

2012 - am obținut rând la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, unde am depus Jurământul de credință ca cetățean al României.

2012 - am mers frumușel cu Cetățenia la Ambasada României de la Bălți, la Direcția pentru Evidența Persoanelor din Iași, la Poliția pentru Emigrări din Iași... unde nu am mers? Cert este că am rămas mereu pe dinafară pentru că legea este prea alambicat construită, prea complicată.

2013 și mai continuă - Am primit mereu răspunsuri de genul? „așa e legea” sau „așteptați”. Ideea e că poți să așteptți, dar tot cei din sistem mă întreabă mereu la vamă de ce nu am buletin românesc. Le răspundeam, acum tac un pic și le spun: „credeți că eu nu vreau?” și mă lasă să plec, cu un dosar plin de acte, actulețe, dovezi.

Am fost programată la obținerea certificatului de naștere românesc abia în noiembrie 2016, la București. Altfel nu se poate. Și trece timpul și rămâi...jumătate de cetățean român.

Acum nu mai visez ca în 2002, dar sper cu desăvârșire și cu răbdarea unui copil care înțelege că acadeaua merge mai bine după o ciorbă, dar și aceea nu prea sărată.

© foto aici


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…