Prea multe ecrane, prea puțină mișcare

Trăim în era non-comunicării. Modelele oferite pe ecranele de tot felul exprimă propria noastră frică de a reacționa conștient. Doar duplicăm semne, doar continuăm pânza marelui păianjen informatic global. Și dacă moare într-o zi? Câți mor odată cu el?

Suportul de care ne folosim pentru a ne face viața mai ușoară, pentru a ne expune ce mâncăm, ce bem, unde ne facem vacanțele, unde muncim sau unde mergem cu prietenii - despre asta este vorba. Acest suport ajunge să ne dețin el pe noi și nu invers. De câte ori v-ați analizat să vedeți care e primul lucru pe care îl luați cu voi când plecați undeva? Dar, despre ce vorbesc? El e mereu cu voi, în mână, în buzunar, în ochi.

Trebuie să facem un pas în spate și să ne observăm. Să mai deschidem ochii și să-i ridicăm la cer. Avem nevoie de compromisul de a nu fi mereu conectați pentru a fi mai comunicativi și pentru a avea prieteni adevărați lângă noi, în carne și oase.

Altfel, „pietrificarea” trupurilor noastre în fața tastelor și a ecranelor va coincide cu „pietrificarea” a ceea ce ne face să fim umani, indiferent că ne referim la suflet, privire sau emoții. Emoțiile s-au digitalizat, au căpătat fel și fel de viteze, fel și fel de efecte vizuale, cărora li se adaugă și lipsa mișcării fizice. Mișcarea fizică pare să fie în acest moment marea soluție pentru cei pierduți în fața suprafețelor de sticlă, fie că-s touchscreen sau imense monitoare conectate la calculatoare.

Acum, mai mult decât oricând, mi-e frică de faptul că nu ne vom înțelege cu nepoții noștri tocmai pentru că ei nu vor percepe lumea asta fără ecrane.

sursa foto: The New Yorker

Comentarii

  1. Dar excluzi faptul că este posibil să nici nu mai avem nevoie de mișcare peste cîteva sute de ani. Corpurile vor suferi modificări genetice, ființa va însemna altceva decît carne și apă. Ne vom baza pe tehnologie pentru a trăi, comunica, respira, gîndi etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta mă sperie și mă preocupă de doi ani. După ce am citit Merleau-Ponty.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu