Treceți la conținutul principal

Prea multe ecrane, prea puțină mișcare

Trăim în era non-comunicării. Modelele oferite pe ecranele de tot felul exprimă propria noastră frică de a reacționa conștient. Doar duplicăm semne, doar continuăm pânza marelui păianjen informatic global. Și dacă moare într-o zi? Câți mor odată cu el?

Suportul de care ne folosim pentru a ne face viața mai ușoară, pentru a ne expune ce mâncăm, ce bem, unde ne facem vacanțele, unde muncim sau unde mergem cu prietenii - despre asta este vorba. Acest suport ajunge să ne dețin el pe noi și nu invers. De câte ori v-ați analizat să vedeți care e primul lucru pe care îl luați cu voi când plecați undeva? Dar, despre ce vorbesc? El e mereu cu voi, în mână, în buzunar, în ochi.

Trebuie să facem un pas în spate și să ne observăm. Să mai deschidem ochii și să-i ridicăm la cer. Avem nevoie de compromisul de a nu fi mereu conectați pentru a fi mai comunicativi și pentru a avea prieteni adevărați lângă noi, în carne și oase.

Altfel, „pietrificarea” trupurilor noastre în fața tastelor și a ecranelor va coincide cu „pietrificarea” a ceea ce ne face să fim umani, indiferent că ne referim la suflet, privire sau emoții. Emoțiile s-au digitalizat, au căpătat fel și fel de viteze, fel și fel de efecte vizuale, cărora li se adaugă și lipsa mișcării fizice. Mișcarea fizică pare să fie în acest moment marea soluție pentru cei pierduți în fața suprafețelor de sticlă, fie că-s touchscreen sau imense monitoare conectate la calculatoare.

Acum, mai mult decât oricând, mi-e frică de faptul că nu ne vom înțelege cu nepoții noștri tocmai pentru că ei nu vor percepe lumea asta fără ecrane.

sursa foto: The New Yorker

Comentarii

  1. Dar excluzi faptul că este posibil să nici nu mai avem nevoie de mișcare peste cîteva sute de ani. Corpurile vor suferi modificări genetice, ființa va însemna altceva decît carne și apă. Ne vom baza pe tehnologie pentru a trăi, comunica, respira, gîndi etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta mă sperie și mă preocupă de doi ani. După ce am citit Merleau-Ponty.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…