Treceți la conținutul principal

"The fault in our stars" sau cum să mori frumos

The fault in our stars e al doilea film care aproape m-a făcut să plîng. Am auzit mai întîi de carte, bîzîiau toți în jurul meu. Bineînțeles, mi-am dat seama că mi-a scăpat ceva important. Nu am citit cartea, urmează. Am intuit că filmul nu este deloc numai pentru adolescenți, așa cum l-au catalogat unii. Am mai intuit că-mi va scoate emoțiile pînă la refuz, că nu ma voi simți chiar atît de bine cu emoțiile la vedere, mai ales într-o sală unde se aude "crantz" de popcorn, unde nu te lasă cu luminile stinse pentru genericul final, ca la oameni civilizați.

Nu voi scrie despre film, ci despre ce m-a învățat filmul, cu ce am plecat acasă din fața ecranului. Totuși, punctez cîteva chestiuni destul de tari:

  • coloana sonoră este ca un borcan mare de miere amestecat cu lapte proaspăt;
  • regizorul nu se bagă în film atît de mult ca să îmi arate că e deștept, că are feeling de chestii deștepte regizorale, nici nu-l simt privind peste umărul meu;
  • actorii sînt exact ce trebuie pentru a te face să simți și să treacă prin tine fragmente de viață adevărată;
  • povestea este cît se poate de valabilă și pentru copii, și pentru bunici, și pentru nesimțiți, și pentru sensibili, și pentru eschimoși, și pentru snobi, dar și pentru ... stele!
Îmi place că am ieșit din sală cu o desagă de promisiuni pe care mi le-am făcut. În primul rînd, nu trebuie să uit că orice s-ar întîmpla rău sau dureros, dacă e spus în cuvinte frumoase sau într-un fel de poveste, trece mai ușor. Și repet: orice-ar fi! Mi-am mai promis să accept ceea ce mi se dă, să mulțumesc pentru asta și să nu rîvnesc la ceea ce nu am. Așadar, decît să vrei să fii o stea pentru toți, mai bine bucură-te că ești mai mult decît o stea pentru o singură persoană.

Am învățat cum e să îți folosești ultima dorință a vieții tale. Eficient.Toate se termină în fața bolii și a morții. Noi avem datoria de a ne face drumul pînă acolo mai frumos, să ne adunăm amintiri frumoase și să facem omaenii să își amintească de noi cu drag și plăcere. Cum ar fi să știi că nu mai ai mult de trăit? Accepți și trăiești fericit atîta cît mai ai sau îți închei socotelile cu fericirea și uzi perna cu lacrimi?

Și nu, filmul nu este despre adolescenți sau cancer. E doar un pretext pentru poveste. Este un film despre viață la superlativ.


Coloana sonoră:


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…