Treceți la conținutul principal

Celălalt, îmblînzitIdeea îmblînzirii celuilalt apare la Antoine de Saint Exupery, în Micul Prinţ: Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Nu e o filozofie in sensu stricto, dar poate fi chiar o explicaţie a prieteniei şi a nevoii de a ne aparţine cineva, prin declararea  disponibilităţii şi capacităţii de a accepta, de a transmite.

Celălalt, recunoscut în tine
Cum nu am putea exclude partea opusă unui termen discutat, aşa nici aici nu putem să trecem cu vederea opusul îmblînzirii- un fel de nerecunoaştere. De fapt, cred că pornim cu un fel de nesiguranţă şi neîncredere, avem impresia că nu reprezintă vreun sentiment înalt de afecţiune, dar totul se transformă dacă ne îmblînzim interiorul în raport cu celălalt. Prietenia presupune cunoaşterea orizontului celuilalt, a aşteptărilor sale. Însă, totodată, se spune că nu ar trebui să avem aşteptări de partea cealaltă a baricadei. Ar confirma faptul că regăsim în prietenul nostru o parte din noi, o bucată de cristal, dacă ar fi să îl elogiem pe Stendhal. Aşadar, orice aşteptare ar produce decepţie dacă nu se adevereşte. Apoi, decepţionaţi de noi înşine, ajungem să ne urîm, spune Nora Iuga în Sexagenara şi tînărul, - un roman care pune în evidenţă aspecte ale îmblînzirii atunci cînd intervin elemente de diferenţă de vîrstă, de exemplu. La fel, pot influenţa şi depărtarea, statutul social sau privirea asupra vieţii. Îmblînzirea diferă doar ca aspect exterior al acţiunilor ce o constituie, nu însă şi ca fenomen.


Omul modern este acum sub semnul pierderii înţelesurilor unor concepte fundamentale. Tot ceea ce derivă de aici pot reprezenta pretexte de polemici constructive în favoarea unor regăsiri ale firescului esenţial în cotidian. 

______________________________________________
*fragment extras dintr-un eseu realizat pentru un examen la fenomenologie, cu aplicare pe problematica alterității, prieteniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…