Treceți la conținutul principal

Cum să-ţi scrii disertaţia

Cînd avem de făcut ceva şi mai avem şi un deadline, cu siguranţă ne apucăm de altceva decît de ceea ce avem de "fabricat". Am ajuns în ultimul an de master şi, bineînţeles, am de scris o teză de disertaţie. Aş putea să o amîn pentru la anul, dar nu e la fel de palpitant. E posibil să simt un sentiment de întîrziere, îmbătrînire sau să numi se mai pară nici tema destul de potrivită pentru posibilităţile mele.

sursa foto aici

Primul pas: adu-ţi aminte de licenţă

Eu m-am apucat de disertaţie, iar din experienţa scrierii tezei de licenţă, timpul nu prea te aşteaptă. Dacă te trezeşti în luna mai fără nicio frază pusă pe foaie, e nasol. E nasol pentru că nici cafeaua nu te mai ajută, iar stresul te poate ispiti să dai copy-paste de pe net sau să dai o lucrare plină de citate. Înşfăcasem licenţa încă din anul al doilea de facultate. Iată paşii:


 •  Alegi subiectul.

 • Discuţi subiectul şi detaliile documentării cu profesorul care te coordonează.


 • Îţi faci o schemă de documentare pe foaie (pe mine mă înspiră scrisul de mînă, clasic, pe carneţel).


 • Pune-ţi nişte termeni-cheie pe foaie, pe care să vezi cum îi poţi exploata.


 • Te apuci de sunat, de căutat subiecţii.


 • Îţi propui întîlniri, interviuri cu cei care îţi devin subiecţi la studiul de caz (în caz că ai aşa ceva!, de obicei, unii nu au decît studii de caz statice, luate de pe net).

 • Îţi faci o listă de titluri, împărţiri pe capitole.

 • Îţi aduni tot ce ai notat în bibliografie, mai ceri sfaturi în legătură cu asta.

 • Citeşti, faci adnotări.

 • Scrii.

 • Verifici, dai la verificat.

 • Scrii.

 • Faci tehnoredactare, corectură (e preferabil să o citească măcar două persoane în afară de tine).

 • Faci coperta.

 • Mulţumeşti părinţilor, bunicilor, mamei, iubitului şi tuturor pentru că au suportat mesajele, toanele tale sau netimpul tău.
sursa foto aici

Pasul al doilea: apucă-te de începutul disertaţiei

1. Fă lecturi care-ţi plac, din alt domeniu, care să-ţi cureţe planşa de idei, să vii curat spre noua temă. Poţi citi orice, de la Alice în Ţara Minunilor şi pînă la romane de dragoste sau bloguri de fete.

2. Vino cît mai aproape de domeniul şi tema lucrării tale, citeşte articole, interviuri, eseuri din sfera respectivă. Te vor inspira.

3. Setează-ţi bibliografia pentru lucrare, consult-o cu profesorul coordonator. Spune-i şi tema, poate are ceva idei sau te poate conduce spre un drum mai bun.

4. Cere-i profului idei de abordare a stilului de scriitură şi exprimare.

5. Nu fi nici prea academic în gîndire, dar nu lua nici drumul exuberanţei.

6. Fă-ţi notiţe pe seama bibliografiei. Citeşte!

7. Scrie şi verifică împreună cu proful coordonator. Faceţi dicuţii, polemici.

8. Scrie, reciteşte.

9. Taie, dă la gunoi.

10. Rescrie.

11.  Ia pauze. 

12. Acum te-ai apucat de scris teza. Felicitări!


Iată ce am mai găsit despre scrierea unei teze de disertaţie. E un blog mai vechi, o postare din 2009, dar poate că vă inspiră şi de acolo ceva.


Nota bene!

Pentru ambele cazuri, ia aminte că muzica, jocul de cuvinte, oamenii frumoşi, poezia şi poveştile inspiră. Chiar şi atunci cînd scrii o lucrare academică.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…