Treceți la conținutul principal

Pseudoparodia timpului nostru: "Onorabili în direct" la TNI


 Onorabili în direct – e un pamflet şi o pseudo-parodie a prezentului pe care-l
Afişul spectacolului de la TNI
trăim zi de zi, în direct, prin televizor. Nici nu ştim când şi cum acesta a devenit oglinda noastră, toboganul pe care ne intră în casă, cu viteză, toate ororile, ne pătrund intimitatea, ne hipnotizează colorat, ne alunecă în pat, pe canapea, la masă, în oala cu ciorbă de pe aragaz. Din rama televizorului ne potopesc, în cascade imunde, personajele şi caracterele, viciile de limbaj şi de comportament, minciuna, impostura, incultura. Televizorul, în România de azi, ţine loc de gazetă, de carte de bucate, de avizier sau de roman foileton („dramele Parisului, le-am citit pe toate...”).

Mereu îl invocăm pe Caragiale, ca şi cum el ne-ar putea trezi din tele-hipnoză cu vorbele acestea: „unde nu e moral, acolo e corupţie şi-ntr-o societate fără prinţip, care va să zică nu le are...”
De fapt, sîntem în acelaşi trist loc geometric, desenat de Caragiale, între absurd şi grotesc, între ticălosul mare şi micul profitor, între aranjament şi deranjament, un popor aflat mereu între improvizaţie şi inspiraţie, fără opţiuni compatibile cu fiinţa lui profundă. Aşa că am rămas în continuare datori rîsului şi plânsului.
Şi am rămas prizonierii lui Caragiale, adică scriem şi vorbim mai departe cu gândul la el, onorabilul nostru tutelar. Aşa a scris Nicu Volovăţ, construind o comedie tristă şi gălăgioasă, cu multe personaje de pe faţa cărora se cojesc măştile, pe rând. Umanitatea lor, câtă ar fi fost, s-a ascuns în straturi de impostură. Exact cum vezi în realitate, acolo unde au loc adevăratele lovituri de teatru.

Dincolo de semnale
Dincolo de textul dramatic (în manieră clasică, reinterpretată), stă realitatea. Şi ea reinterpretată. Cu sau fără Caragiale printre rânduri, ştim cu toţii că el ne trimite semnale în fiecare zi, că face cu ochiul prezentului nostru aglomerat. Ştim cu toţii că ne-ar putea fredona pe loc o manea electorală, că ne-ar putea silabisi „decât” un „almanahe”, că ne-ar şterge lacrimile de râs cu brandul de ţară şi ne-ar număra steagurile, până la unul...
Ca avocat, vorba aceea, autorul a lucrat cu „replica şi caracterele”. Tot aşa se pare că a şi scris, tot cu replica şi caracterele. Plus, un fel de veselă indignare. Plus convingere. De aceea poţi pleca din sală cu replici, cu nume de personaje şi jocuri de cuvinte. De la Ministerul Ocultelor la Vali Votău şi Festivalul de manele cu fonduri europene, totul e paroxistic, uşor de memorat, deşi evenimentele se petrec cu repeziciune. Ca în viaţă, cum ziceam. Parcă autorul, avocat de profesie, ar fi vrut să apere Ficţiunea în faţa realităţii care, privită de aproape, nu prin televizor, e mai înfricoşătoare decât ne imaginam noi c-ar fi. Onorabilul Caragiale stă ca martor.       În partea a doua a piesei mi-a fost ruşine de televiziunile noastre, mi-a fost milă de tipologiile prezentate pe scenă. Mi-a fost ruşine că am colegi de breaslă care s-ar regăsi uşor în piesă şi nici măcar nu s-ar simţi jigniţi, ba chiar onorabili.

E greu să pui în scenă penibilul cotidian. La asta au ajutat costumele, detaliile din decor şi gesturile, pe alocuri, vizibil improvizate. Am văzut actorii ieşeni, cei mai buni, poate, şi în altceva- o piesă, care va aduce şi alt gen de public în sală.

Ce să pierdem? Dar ce cîştigăm dacă nu?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…