Treceți la conținutul principal

Marius Constantinescu: " Salman Rushdie este un om care se livrează atît cît consideră el că este bine pentru imaginea lui"

Auzisem despre faimosul Salman Rushdie pe la Radio România Cultural, apoi citeam tot mai des articole online, texte la gazetă, critici, aprecieri. Pentru că erau atît de controversate părerile şi criticile, atît de depărtate ca atitudine, am hotărît să mă aventurez, cu riscul multor scăpări în ceea ce priveşte cultura generală pe care trebuie s-o ai cînd te apuci să citeşti Rushdie (şi nu numai!). Cînd am auzit că vine Marius Constantinescu la Gala Operelor Naţionale la Iaşi, am zis că trebuie neapărat să-l întreb şi de Rushdie. Marius a fost singurul jurnalist de televiziune din România care a fost acceptat de scriitor pentru un interviu, cu ocazia lansării autobiografiei sale- Joseph Anton: Memorii. Jurnalistul Marius Constantinescu l-a cunoscut prima oară pe autor la Bucureşti în 2009.  
Marius Constantinescu şi Salman Rushdie (credit foto: Andrei Corut)


Corina Gologoţ: Aş vrea să-mi spui cîteva lucruri despre Salman Rushdie, aşa cum l-ai văzut tu ca om, nu ca scriitor, pentru că ai avut ocazia să faci interviuri cu el.
Marius Constantinescu: Prima oară l-am întîlnit la Bucureşti, la singura lui vizită, de altfel, în România în 2009, moment la care nu-i citisem foarte multe cărţi. Sigur că îi ştiam renumele. Aflînd că voi face interviu cu el, m-am umplut pînă la refuz de povestea vieţii lui, am citit şi am văzut tot ce se putea vedea- interviuri, interviuri pe Youtube, tot ce mai era la momentul acela. Şi m-am dus la acel prim interviu cu el doxat cu o pagină jumătate de întrebări scrise mărunt-mărunt şi am găsit un om foarte deschis pentru răspunsuri , cu umor, un umor din acela britanic fin şi de bună calitate, foarte conştient de legenda lui personală şi dispus să şi-o păstreze şi pe mai departe, un om foarte bun cunoscător al tuturor tehnicilor de marketing, de autopromovare, deci un profesionist în toată puterea cuvîntului, dincolo de scriitorul fabulos care este şi care rămîne, indiferent cum se prezintă el în interviuri. Este un om care are răspunsurile la el, indiferent de ceea ce-l întrebi, cu care poţi să te aventurezi şi în întrebări personale, n-ai cum să faci abstracţie de asta şi el ştie lucrul acesta. Salman Rushdie este un om care se livrează atît cît consideră el că este bine pentru imaginea lui şi pentru a rămîne un produs foarte vandabil, ceea ce dă o dovadă de mare inteligenţă şi discernămînt şi da, e un tip cu totul special. Şi aşa a fost şi la Londra anul trecut, cînd ne-am revăzut. Mă rog, am fost onorat; faptul că dintre toţi jurnaliştii din România cu care s-a întîlnit în 2009, pentru această ocazie- lansarea autobiografiei lui în toamna trecută, a ales doar doi din România, pe Oana Ghiţă de la Mediafax şi pe mine;  pe parte de televiziune nu am fost decît eu şi normal că asta m-a tuşat foarte tare.Corina Gologoţ: Recomanzi o carte semnată Salman Rushdie, care ţi-a plăcut mai mult?
Marius Constantinescu: Pe mine m-a făcut praf la momentul primului interviu, pentru că era şi foarte proaspătă, Seducătoarea din Florenţa, pentru că sunt un tip foarte sensibil la această scriitură luxuriantă, care te duce cu gîndul la o sinestezie, la un moment dat e o beţie a simţurilor acolo: imagine olfactivă, imagine vizuală bineînţeles, ai componenta sonoră, deci ajungi să fii copleşit de această scufundare în simţuri, un lucru care, de altfel, i s-a şi reproşat lui pentru acest volum de către cîţiva critici foarte importanţi. Asta mi-a plăcut foarte mult. Pe de altă parte, cred că prima carte de Rushdie pe care am citit-o a fost o carte foarte simplă- Harun şi marea de poveşti, care a fost scrisă pentru fiul lui într-una dintre cele mai negre perioade din existenţa sa şi e un basm pentru oameni mari, dar care merge perfect şi la nivel de lectură de copii, foarte, foarte frumos, în care ai toată frumuseţea filigranată a poveştii indiene şi, bineînţeles, pentru cine vrea să îl cunoască pe Rushdie aşa cum vrea el să fie cunoscut e autobiografia lui – Joseph Anton: Memorii, care e şi cea mai proaspătă apariţie.


Corina Gologoţ: Şi Pămîntul de sub tălpile ei ?
Marius Constantinescu: Pămîntul de sub tălpile ei e foarte frumos dacă ne gîndim  la… da, este şi un cîntec foarte frumos Pămîntul de sub tălpile ei; şi Ultimul suspin al Maurului este o carte frumoasă. Să ştii că eu nu le-am citit pe toate. Uite, recunosc, cu mîna pe inimă, n-am citit Versetele satanice- este foarte mare. Sigur că o am, o s-o citesc la un moment dat, dar e genul de carte, din cîte-am mirosit-o eu aşa, pe care nu poţi s-o iei, să citeşti azi două pagini şi peste două săptămîni, patru. Trebuie să-i oferi timpul tău cît de mult îl ai şi nu e foarte uşor.Citiţi prima parte a interviului cu Marius Constantinescu aici.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…