La mulţi ani pentru Academie!

Astăzi se face exact un an de când am cunoscut nişte oameni minunaţi. Se întâmpla la Academia de Jurnalism Online şi Etica Presei de la Vadul- lui- Vodă. Eram 19 tineri jurnalişti care mai de care, adunaţi de prin toată Moldova (iniţial trebuia să fim 20). Trebuia să vedem şi noi care sunt tendinţele jurnalismului în online sau ale aşa-zisului nou trend de videojurnalism. Era inclusă şi partea de etică în jurnalism, care, de altfel, prinde bine, fie că lucrezi în online sau nu- baza rămâne aceeaşi.

Trebuia să ne pregătim de două săptămâni de training intens, dar noi nu aveam de unde să ştim că va fi chiar atât de intens. Brăduţ a tăcut şi a făcut; a făcut cu noi şi un pic de disciplină, ne-a motivat şi ne-a arătat că poţi fi critic la orice oră. Bineînţeles, defect profesional. Faţă de noi şi-a mai etalat nişte defecte profesionale, iar celor care le-au prins din zbor, probabil acum le vin bine în ceea ce fac: jurnalism online,  televiziune, radio sau jurnalism la gazetă.

I-am cunoscut, pe rând, pe cei şase traineri, veniţi, la fel, care mai de care, de prin SUA, România sau Chişinău. Nu voi uita de:

  • seriozitatea, calmul şi gramatica perfectă - George Hari Popescu;
  • cele mai multimedia abilităţi - Mike Schmidt;
  • cele mai multe bancuri, cele mai bune critici, cele mai multe observaţii- Alexandru- Brăduţ Ulmanu;
  • cele mai multe idei de cadre video, cele mai trăsnite idei spuse cu maximum de seriozitate, cele mai multe poze emo făcute cu I-Phone-ul- Adam Westbrook;
  • vocea gravă a jurnalismului de la Chişinău- Vasile Botnaru;
  • cele mai multe adjective pentru etica jurnalistică- Petru Macovei.
La şcoala de vară mi-am făcut prieteni cu care mai ţin şi astăzi legătura, am cunoscut minţi interesate şi interesante şi mi-am dat jos din cap nişte prejudecăţi. 

Ce să mai spun că la Vadul-lui-Vodă am mâncat foarte sănătos, iar condiţiile au fost mai mult decât acceptabile pentru nişte studenţi ce eram. 

La Vadul-lui-Vodă mi s-a răsturnat căruţa cu cei 22 de ani şi mi s-a deschis dorul de ţara mea. M-aş întoarce acolo dacă s-ar organiza a doua ediţie a Academiei. Probabil că Dumitru Lazur (organizatorul), nu ne va uita şi ne va da prioritate. 

E prea mult să spun că mi-e dor de majoritatea cursanţilor şi că abia aştept să ne revedem?
La mulţi ani, dar cine dă tortul?


Noi, aniversaţii

Adam şi Brăduţ în poză emo (şi una bucată faţă Maxim)

Tăcerea răspunsurilor (:P)


Comentarii

Trimiteți un comentariu