Treceți la conținutul principal

Despre teatru şi români

Am început să urăsc aparatele foto. Pentru cei care mă cunosc bine, ar suna ciudat pentru că ei ştiu cât de tare mă pasionează tot ce este legat de fotografie. De fapt, am început să urăsc faptul că au devenit atât de accesibile.Să vă explic de ce. 

Sufocare
Duminică, 3 iunie, a început festivalul de teatru DAR IAŞI. Mi-am promis că merg la toate spectacolele până pe 8 iunie şi până acum am ţinut pasul. Durerea mea este că există câţiva spectatori fără prea multă chibzuinţă, care fac poze (nu fotografii), în timpul spectacolului. Absolut la toate piesele de până acum s-a întâmplat aşa ceva. Culmea era că aseară a fost One Women Show-ul Adrianei Trandafir- Pasărea Măiastra- Maria Tănase, în regia lui Gheorghe Sbârcea. Mă întrebam, oare cum să te apuci să deranjezi atmosfera extraordinară pe care actriţa a realizat-o prin interpretare şi să faci poze cu blitz din zece în zece minute? În primul rând, a dat dovadă de minimă educaţie şi lipsă de maniere. Nu ştiu cine a făcut acele poze, dar mi-aş dori mult să citească aceste rânduri. Dacă îl întâlneam aseară pe acel pozar, cu siguranţă că uitam pentru câteva secunde de maniere şi îmi permiteam să îi adresez câteva vorbe. Apoi, mă tot gândesc, la ce îi folosesc acele poze când există, la fiecare piesă în parte, fotografii oficiale, realizate profesionist.

La teatru sau la concert?
Tot la acest capitol, completez, cu toate că nu aş vrea să mai existe astfel de întâmplări. Mai ales la teatru. De când frecventez mai des acţiunile teatrale (pentru că am timp), observ o doză de aproape ridicol. Cum să-i zic altfel când văd domnişoare- spectatoare înveşmântate ca la plajă, femei care vin cu bebeluşi la piesă, mame însoţite de copii care mănâncă chips-uri în timpul vizionării, oameni care vorbesc la telefon sau nu-şi închid telefoanele la timp, voci de la care auzi că se plictisesc şi nu înţeleg nimic, public ce aplaudă în timpul piesei. Din câte ştiu eu, nu se aplaudă în timpul piesei de teatru, oricât de fain ar fi fost momentul sau scena. Păcat, pentru că românii rezonează doar la scene însoţite de bancuri sau imitaţii de înjurături. De fapt, am văzut scene la care, dacă reflectai profund, te apuca plânsul, însă publicul aplauda şi râdea. Oare să fie o minimă implicare a receptorului sau să fie de vină doar faptul că patru români din cinci nu citesc nicio carte pe an?


ANEXE

O parte din spectacol, de la GHIDUL BACĂULUI (unde puteţi auzi, cu lejeritate, sunet de aparat foto).
Exemplu de fotografie din piesa de teatru de pe foaiaromânească.ro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…