Treceți la conținutul principal

Cum am făcut turul Iaşului

  • Am văzut pe Facebook la Andreea Marc o invitaţie pentru bloggeri la turul Iaşului (gratuit). Nu sunt demult prezentă în spaţiul virtual cu acest blog, dar m-am decis, ferm şi categoric, să mă ţin cu dinţii de scris şi, bineînţeles, să învăţ din mers. Îmi şi place.

  • Am trimis un e-mail de confirmare, iar la 11.00, ieri, am fost în Piaţa Unirii, de unde am pornit spre o redescoperire a Iaşului. Ca să nu mai spun că organizatorii dau dovadă de respect şi seriozitate în ceea ce fac. 

  • Cunosc Iaşul meu drag, dar aş fi de-a dreptul ipocrită să spun că nu mai am nimic de văzut sau de auzit nou. Iaşul, pentru mine, e un personaj, dar se pare că nu sunt singura care simte aşa ceva. Cei de la ICAR Tours au o pasiune frumoasă. Victoria Epurean, cea care ne-a fost ghid preţ de peste două ore pentru douăzeci de obiective turistice (de cult, cultură şi istorie), îţi prezintă Iaşul prin poveste. E un Iaşi povestit printre fârâmituri de dichis, printre stiluri arhitecturale uitate, dar foarte preţioase şi, mai ales, printre poveşti cu oameni frumoşi ai Iaşului, cu oameni care au făcut ceva folositor pentru urbă.

  • Am întâlnit, cu această ocazie, oameni drăguţi din blogosfera ieşeană. La prima vedere, cel puţin, sunt oameni care se implică din pasiune în evenimente.

  • N-o să vă povestesc tot pentru că astfel, nu aţi mai fi curioşi să mergeţi şi voi în turul gratuit al Iaşului. Vă spun doar că veţi face lucruri noi, cu siguranţă. Eu, de exemplu, am intrat pentru prima dată în biserica catolică din Iaşi. Nu pot să vă redau în cuvinte ce am simţit. E o linişte acolo de care o să-mi fie dor. 

  • Aşadar, fie că eşti ieşean, fie că eşti turist prin Iaşi, caută-i pe cei de la ICAR Tours. Vei descoperi altfel Iaşul. Vei vedea că nu întotdeauna lucrurile gratuite sunt aşa precum le ştii. 

GALERIE FOTO:
Punctul zero al oraşului 

Oameni frumoşi din blogosfera ieşeană

Hotelul Traian, construit după planul lui Gustave Eiffel

Gustave Eiffel a construit mai întâi Traian, apoi Turnul Eiffel din Paris

Vedeţi Iaşul alături de bloggerii ieşeni şi ICAR ToursHotelul Select era o locaţie a aristocraţilor şi mai păstrează şi astăzi elemente vechi restaurate

Strada Cuza- Vodă, strada comercială a Ieşilor, unde evreii se îndeletniceau cu negoţul

Fostul Teatru de Comedie al Tineretului

Arhitectura clădirii fostului teatru: în oglindă

Clădirea fostului Teatru de Comedie al Tineretului

Piaţeta în care vedem statuia lui Miron Costin, care are o poveste controversată

Casa Balş a Filarmonicii, actuala clădire a UAGE Iaşi

Plăcuţă importantă pentru cultura ieşeană a anului 2012

Teatrul Naţional ne va deschide uşile abia la stagiunea din toamnă

Multe din elementele arhitecturale s-au refăcut

Statuia lui Alecsandri, cu vedere spre Mitropolia Moldovei

Teatrul Naţional a fost primul teatru în care s-a jucat în limba română

Plăcuţele cu informaţii istorice şi culturale ajută turiştii noi şi vechi

Pe aleea din faţa Teatrului Naţional puteţi descoperi statui ale  personalităţilor culturale

Teatrul Naţional Iaşi- după 8 ani de restaurări

Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primăriei Iaşi

Palatul Roznovanu (pentru a vizita interiorul aveţi nevoie de programare)

Harta turistică a Iaşului (mozaic)

Catedrala Romano- Catolică Iaşi

La Catedrala Romano- Catolică din Iaşi puteţi găsi... linişte!

Interiorul  Catedralei Romano- Catolice din Iaşi

Simbolistica e peste tot în arhitectura şi design-ul clădirii

Tocmai se pregătea o cununie religioasă

Interiorul văzut de sus

Sus pe clădire puteţi vedea panorama Iaşului

Oameni deschişi la minte şi primitori (Catedrala Romano-Catolică Iaşi)

Mitropolia, văzută de pe clădirea Catedralei Romano-Catolice

Andreea Marc şi bloggerii în descoperirea Iaşului

Panoramă- Iaşi

Ceas solar (era folositor în respecatarea orelor tratamentelor bolnavilor în trecut)

Şcoliţa Gheorghe Asachi 

Palatul Culturii (încă în reconstrucţie)

Emblemă istorică găsită în timpul lucrărilor de la Palas- intactă

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…