Treceți la conținutul principal

Acuzativul micului cerşetor

Sărăcia nu naşte oameni sănătoşi
Mă întorceam de la 11even. Era trecut de 21. Am coborât pe la Moara de Foc. Mai aveam câţiva bani de buzunar şi nu mă decideam ce aleg: ori ceva de ronţăit, ori un ziar. Credeam că-i joi, până să ajung în faţa tarabei şi să nu văd Dilema. Am cerut una de săptămâna trecută. Îmi mai rămăsese un leu. Se apropie de mine un băieţel şi îmi cere nişte bani.  Îi zic sec- nu am şi pleacă la doamna de lângă.

Îmi vedeam de ziar, aşa noapte cum era, dar nu-l pierd din ochi pe băieţel. Până scotoceşte o doamnă să îi de aun leu, îl iau la întrebări. Aflu că are 10 ani, că are mamă şi un tată bolnav, că niciunul nu munceşte şi că mai are trei fraţi mai mici. Îl întreb ce face cu banii şi îmi spune, tăios, că îşi ia o pâine la un leu de la tonetă, la sfârşitul zilei, că în rest e mai scumpă. Îl ţin vreo cinci minute de vorbă ca să aflu că băieţelul nu are prieteni pentru că toţi îl fac ţigan şi îl ignoră. Observ, băieţelul vorbeşte o română corectă cu pâinea pe care o câştigă ziua, în loc să meargă la şcoală. Şi mai tăios îmi vin vorbele lui. Îl întreb dacă îi place la şcoală, dacă ştie cum o cheamă pe învăţătoare şi mă uimeşte. Era curăţel, dar îmi spunea că stă într-o casă veche şi dărâmată undeva în Copou. Nu are calculator, nu s-a jucat vreodată pe aşa ceva, dar şi-ar dori unul. Priveam când la ziarul meu, când la el şi-mi veni o idee. Îl rog să îmi promită că dacă îi dau un bănuţ, va învăţa o poezie ca să mi-o recite data viitoare.

Am promis că revin prin zonă ca să regăsesc băiatul şi să văd dacă a învăţat poezia. Tare mi-aş dori să nu mai iasă la cerşit, dar e oarecum o victimă a inconştienţei unor oameni maturi. Mi-aş dori să înveţe câte o poezie, chiar dacă ar trebui să-l răsplătesc pentru asta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…