„Breaking News” va avea avanpremieră și premieră de Gală la IașiLa proiecția de Gală de la Ateneu vă veți întâlni cu actorii Andi Vasluianu, Voica Oltean și regizoarea Iulia Rugină
Proaspăt premiat la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera internațională, filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge la Iași, cu două proiecții la Ateneu.
Avanpremiera de la Iași va avea loc joi, 28 septembrie, începând cu ora 19.00, în Sala Mică a Ateneului din Iași. Prețul unui bilet pentru avanpremieră este de 12 lei (biletele se găsesc și on-line, aici).
Premiera Breaking News de la Iași va avea loc odată cu premiera națională, vineri, 29 septembrie, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului din Iași. Prețul unui bilet pentru premieră este de 15 lei (biletele se găsesc și on-line, aici). Premiera filmului reprezintă proiecția de Gală de la Iași, la care vor participa actorii Andi Vasluianu, Voica Oltean și regizoarea Iulia Rugină.
Despre film
Filmul este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după succesul de public Love Building (2013) și continuarea Alt Love Building (2014). Lungmetrajul intră în cinematografele din România începând cu 29 septembrie. Andi Vasluianu este cap de afiș în drama unui jurnalist forțat să facă un reportaj in memoriam, după moartea tragică a operatorului său, alături de adolescenta Voica Oltean, distinsă cu Mențiunea specială a Juriului la Karlovy Vary, pentru primul ei rol pe marele ecran, la doar 15 ani, prestație descrisă drept „impresionantă” de publicația americană Variety.
Din presă, despre „Breaking News”
Breaking News poartă multe dintre mărcile impresionante ale Noului Val din țara sa: maturitate emoțională, un stil de filmare și interpretări naturale, reținute, precum și un ochi pentru complicațiile morale personale care reflectă un spectru mai larg de experiențe”, scrie Variety.
Filmul invită, printre altele, la o discuție despre ce înseamnă viața unui om și despre modul în care presa încearcă să redea un subiect atât de delicat cum e moartea cuiva”, notează Cineuropa.org.

SYNOPSIS
După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria?
Cum s-a făcut „Breaking News”
Prima variantă de scenariu a fost scrisă în 2007, imediat după ce am terminat facultatea. Au urmat foarte multe rescrieri. În filmare am intrat în 2014, cu varianta numărul 14, când povestea era deja foarte diferită. E un scenariu care s-a schimbat mult pentru că a trecut foarte mult timp şi a crescut cumva, odată cu noi”, povestește regizoarea Iulia Rugină, care a conturat povestea împreună cu Oana Răsuceanu și Ana Agopian. Filmul ar fi trebuit să fie debutul Iuliei Rugină în lungmetraj.
Pentru documentare, cele trei scenariste au petrecut o perioadă în redacția de știri a unei televiziuni, au discutat cu reporteri, producători de știri și prieteni jurnaliști. Andi Vasluianu, la rândul său, s-a consultat cu un jurnalist pentru rolul său. Filmările au avut loc în Bucureşti şi pe litoral, la Mangalia și Eforie Sud, din decembrie 2014, până în februarie 2015. „Am terminat filmările pe 14 februarie, de ziua de naştere a Voicăi Oltean. A făcut 16 ani în ultima zi de filmare”, spune Iulia.
Voica Oltean avea 15 ani când a ajuns pe lista scurtă pentru rolul din film, în urma unui casting amplu în rândul trupelor de teatru de liceu. Tânăra a fost descoperită la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București. În distribuție mai apar Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Angela Ioana, Constantin Cojocaru.
Director de imagine: Vivi Drăgan Vasile, monteur: Cătălin Cristuțiu, scenograf: Andreea Popa.

Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producători: Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.sursa: comunicat de presă

Comentarii