Guvernul oferă bani televiziunilor din România?

Se întâmplă ca agenda publică să fie setată, de cele mai multe ori, în așa fel încât să ne scape lucruri importante. De această dată, e vorba de televiziune și de felul în care Executivul vrea să „ofere” 15 milioane de euro televiziunilor, sub forma unui ajutor de stat. Redau mai jos comunicatul de presă realizat și susținut de către membrii CJI, Active Watch și COM.

sursa foto: buzzfeed.com


Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei și Convenția Organizațiilor de Media  (COM) consideră inoportună instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, în perioada 2015-2016 și solicită Executivului să reconsidere această opțiune, luând în calcul alte modalități de a sprijini producția editorială și informarea publicului.


Ordonanța de Urgență a Guvernului din 10.06.2015 instituie o schema de ajutor de stat în valoare de 15 milioane de euro pentru televiziunile din România. Prin însăși natura sa, ajutorul de stat creează un avantaj competitiv selectiv și distrosionează libera concurență. "Selectivitatea" presupusă de ajutorul de stat lasă celui care îl gestionează o anumită putere discreționară. Instituirea unor astfel de măsuri în plin sezon electoral (a doua jumătate a anului 2015 și anul 2016) ridică majore semne de întrebare în ceea ce privește intențiile Guvernului și erodează de la bun început credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare.Solicităm, de asemenea, Guvernului, să facă publice studiile care justifică această decizie și caracterul ei de urgență. Credem că o atare măsură, cu uriaș potemnțial anti-concurențial, trebuie să se aplice în condiții de maximă transparență. Considerăm că informarea și educarea publicului sunt obiective majore și legitime. Orice sprijin guvernamental, din fonduri publice, în această direcție este bine-venit, în condițiile în care accentul cade pe produsul editorial și pe destinatarul său de drept, publicul, nu pe operatorii economici care îl comercializează.

Credem, de aceea, ca sprijinul guvernamental ar trebui să acopere producția editorială, indiferent de tipul mijlocului de informare (presă scrisă, radio, televiziune, online). Astfel de fonduri trebuie să poată fi accesate de orice creator, în cadrul unui proces transparent și competitiv. Solicităm, de aceea, Guvernului să retragă Ordonanța de urgență privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual și să inițieze consultări cu toți actorii interesați în dezvoltarea unor metode alternative, în afara oricăror suspiciuni de influențe politice,  de sprijin pentru producția de materiale de informare, educare și culturale de interes public.


Centrul pentru Jurnalism Independent

Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei

Convenția Organizațiilor de Media

*Convenția Organizațiilor de Media este o rețea de organizaţii media, fondată în 2002, care 

militează pentru o presă liberă și responsabilă. COM a elaborat Codul Deontologic Unificat al 

profesiei de jurnalist.

Comentarii