Ucraina si Rusia: o fata mare si o vaduva

Ucraina este fata mare a Europei acum. A facut majoratul si are dreptul la o lupta corecta. Si asa a dus-o cam prost intotdeauna; prin Kiev ce mai era frumos si bine, ca in rest se simtea doar boare de saracie.

Rusia este ca o vaduva trista si infuriata, care si-a promis ca va veni vremea sa ia inapoi ceea ce "a pierdut" cindva. A uitat ca lumea de azi e una in care nu mai e caz de razboi cu tancuri si rachete, a uitat sau nu a stiut niciodata ca razboiul doar ucide si nu aduce nimic in schimb? Ce vor cistiga? O bucata de pamant pentru indeplinirea orgoliului? Nostalgia KGB-ista nu a disparut niciodata, iar educatia si formarea lui Putin il indreptasesc sa faca ce face. Pai, paradoxal, nu e de mirare ca face tot ce vrea. Din jocurile recente ale lui Putin : dupa Crimeea, a urmat Donetsk. Asa a fost construit acest "Vova" cu centura neagra al Rusiei: sa ia inapoi chiar si ceea ce nu-i al lui, ceea ce si-au dorit si altii, dar nu au reusit.

In principiu, mai marii Rusiei, ce mai recenti, au vrut tot ce se putea lua din apropieri, astfel incit teritoriul sa le ofere un fel de siguranta, putere si identitate. Ei nu stiu ca harta nu este teritoriul, cum spune si Michel Houellebecq. Harta este o iluzie pentru putere. S-au tot intins ca un cearsaf murdar peste tot, dar poate ca e timpul ca Rusia sa-si spele rufele mici mai intai? Poate e vremea ca Rusia sa taca si sa priveasca in ochi direct, nu prin tunuri?


Comentarii