Reacție la o calomnie actuală





Recentele atacuri ale premierului României îndreptate împotriva unor intelectuali de frunte ai ţării nu pot decît să consterneze şi să ne îngrijoreze în acelaşi timp. Calomniile, acuzaţiile închipuite, etichetările rudimentare amintind de vremuri pe care le credeam apuse, propaganda de partid cu pretenţie de judecăţi de valoare, toate acestea (şi nu numai) au reînceput să infesteze viaţa noastră culturală şi să-i aducă serioase prejudicii. Sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici, echipa Institutului Cultural Român a obţinut rezultate deosebite şi evidente în ce priveşte promovarea culturii scrise în lume. În doar cîţiva ani, ICR devenise principala instituţie culturală a ţării, cu o recunoaştere internaţională de necontestat. Urmările aşa-zisei reorganizări sunt cunoscute, fiind lesne de evaluat fie şi prin reducerea drastică a numărului de traduceri ale operelor autorilor români publicate în străinătate. 

Revoltătoare sunt şi jignirile aduse unuia dintre intelectualii de frunte ai ţării, profesorul Mircea Mihăieş, autor şi colaborator de prestigiu al editurii noastre. Opera lui este astăzi larg recunoscută atît în România, cît şi în străinătate. A-l califica drept anti-român, nazist, fascist bătrîn etc. constituie nu doar o lipsă de bun-simţ, ci o deviere de la un discurs raţional, un derapaj greu de imaginat la un politician responsabil.

Solicităm – împreună cu toţi cei care şi-au manifestat indignarea faţă de astfel de practici – ca premierul României să renunţe la calomnieri ce nu îi fac cinste. Solicităm ca preocupările sale să aibă în vedere starea gravă în care se află cultura naţională ca urmare a subfinanţării, şi nu răfuielile politice personale sau de partid. Cultura scrisă a fost desfigurată vreme de prea multe decenii de indicaţii, cenzură, etichetări ideologice şi procese de intenţii ca să mai dorim să ne întoarcem la acel trecut.

Editura Polirom 
(sursa: comunicat de presă oficial al Polirom)



Comentarii

  1. Nu cred ca Ponta se simte atunci cand ii face pe unii fascisti ori denigreaza oamenii de cultura. Din punctul lui de vedere noi avem o problema cu el. Nu el a gresit atunci cand se dadea cu barca, impinsa de jandarmi, nu el a gresit atunci cand jigneste pe un intelectual.
    Basescu si fascisti sunt de vina.
    Oricum daca nu il votam (+PSD-ul) inseamna ca si noi suntem responsabili.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum ar putea sa se simta unul ca el? Nu se simte pe el, d-apoi ceea ce face... I-ar merge bine un curs de morala si sapte ani de-acasa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu