Treceți la conținutul principal

Psoriazisul nu este contagios

PSORIÁZIS n. Boală cronică de piele, localizată mai des la coate și la genunchi, care se manifestă prin
sursa foto: www.apaa.ro
apariția unor puncte și plăgi roșii, lucioase, acoperite cu coji albe-sidefii. [Sil. 
-ri-a-] /<fr. psoriasis 

Astăzi scriu despre psoriazis. Astăzi dau atenție unei afecțiuni care ne ridică de multe ori probleme de morală și comportament în societate. Pacienții cu psoriazis suferă de două ori: din cauza bolii și din cauza prejudecății celor din jur. 


Ieri am avut parte de o întîlnire organizată de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), unde au explicat odată în plus faptul că psoriazisul nu este contagios și că pacienții pot beneficia de sprijin dacă se adreseazaă la timp. 

Cîteva informații pe care le-am spicuit de la întîlnirea cu Dr. Laura Stătescu (dermatolog), Rozalina Lapadatu (presedinte APAA) și Dr. Mădălina Kirberg (Marketing Manager Dermatologie- LEO Pharma):


  • impactul psihologic al psoriazisului este foarte mare și mulți pacienți ajung să fie ignorați în societate, la locul de muncă; acest lucru vine din dezinteresul celorlalți sau dezinformare;

  • posibilitățile de recuperare în zilele noastre sînt diverse și implică multidisciplinaritate: consiliere la psiholog, consiliere la nustriționist și consiliere la dermatolog;

  • pacientul cu psoriazis nu trebuie respins, acesta nu este o boală contagioasă;

  • de multe ori, pacienții trebuie să beneficieze de tratament personalizat pentru că nu există boală, ci există pacient și diferă reacția organismului la tratamente;

  • stresul poate fi unul dintre cei mai gravi factori de apariție dau de dezvoltare a afecțiunii în organism;
Cel mai important este că bolnavii de psoriazis se pot adresa pentru consultații gratuite în București, Iași, Cluj, Timișoara, Constanța. Programarea se face la numărul de telefon 0720. 977. 816, de luni pînă joi între orele 10.00- 16.00. Activitatea face parte din programul Abordare multidisciplinară în psoriazis, inițiat de Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), cu partenerii LEO Pharma și lanțul de farmacii Dona. Farmaciile Dona oferă reduceri speciale pentru medicamentele prescrise de medicul dermatolog în cazul psoriazisului.

Programul durează în perioada 01.04.2014- 30.06.2014, cu posibilitate de prelungire.

Site oficial APAA aici.Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…