Treceți la conținutul principal

Păpuşile sunt vii la Chişinău

Pe Tatiana Corcebaş am cunoscut-o cu mulţi ani în urmă, dar nu ne văzuserăm niciodată. Făceam un fel de
Petruţa, una dintre atracţiile din bibliotecă
corespondenţă de ziare pentru tineri. Ea le trimitea de la redacţie, iar eu le primeam la nordul ţării, spre bucuria unora care dădeau un leu pe ele. De cînd cu Facebook-ul, ştiţi bine, ne găsim cunoştinţele şi amicii pe care credeam că vor rămâne doar în multele cuvinte scrise cu grijă de mînă în scrisorile din sufrageria mamei. Am găsit-o pe Tatiana, care, între timp, îşi adăugase un nume la cel de familie şi un bebe. Tot vedeam că ies minunăţii din mîinile ei. Am întrebat-o cum se întîmplă să aibă timp şi de unde inspiraţia. A zis că, într-un fel, statutul de mamă a inspirat-o. M-am bucurat atunci de o căciuliţă împletită, pe care o comandasem dinainte. Turcoazul a căpătat farmec sub împletitura făcută de Tatiana. Am simţit că a pus acolo drag, atenţie şi ceva din spiritul de copil. Ei, drept dovadă, se poate să fii şi mamă, şi creatoare. Mai departe, vă las cîte ceva din povestea Tatianei Corcebaş-Onica şi a păpuşilor ei, în frunte cu păpuşa vie- Sofia.

 ___  ___ ___                          ***       ***    ***                                              ___  ___  ___


Petruţa, timidă ca un copil şi mai ceva
M-am apucat de tricotat și croșetat în perioada primului an de viață al fiicei mele, Sofia. Întotdeauna m-au fascinat lucrușoarele realizate manual. Un handmade, deși uneori are imperfecțiuni, spre deosebire de un obiect realizat la mașină, va rămîne întotdeauna valoros pentru mine, pentru că e viu și poartă energia mâinilor care i-au dat viață. Încă din vremea studiilor gimnaziale, pe cînd făceam ore de educație tehnologică, mi-a plăcut ce minunății ies din niște fire și andrele sau un cârlig. Cred că Sofia a fost cea care m-a inspirat în această artă și, recunosc, pînă să ajung să fac ceva de care să fiu mulțumită, am mozolit firul. Inițial, tricotam sau croșetam vestuțe sau căciuli pentru copil, dar mai târziu m-am gîndit că ar fi minunat ca Sofia să aibă și niște jucării create de mama ei.

Penelopa este prima păpușă și am numit-o așa într-o doară, pentru că gura ei (îmi imaginam că i-o voi broda un pic altfel, mai mică) îmi amintește de Penelope Cruz. Sofiei i-a plăcut gluma și botezul a fost acceptat. Penelopa a fost lucrată cu croșeta, materialele folosite fiind lîna de capră, merinos, fire de bambus, combinații acrilice și niște umplutură sintetică. 

Durata: 12 zile. Preț:  170 de lei MD.


Penelopa


A doua păpușă a fost Nadia. În timp ce o croșetam, chiar nu-mi venea niciun nume pentru ea în minte, iar
 după ce a fost gata, Sofia știa deja cum o cheamă – Nadia. Această păpușă e un pic mai mică decît Penelopa și e confecționată din mohair, merinos, acril, organza și umplutură sintetică.

Durata: 7 zile. 
Preț: 150 de lei MD.
Nadia


Fiona e mai mare decât primele două și e croșetată din merinos, mohair, acril și umplutură sintetică, rochița (inimioara inclusiv), fiind lucrată cu andrelele. Pe cînd lucram la ea, Sofia era tare nerăbdătoare să vadă ce-o să iasă până la urmă și de fiecare dată când mă vedea croșetând, mă întreba dacă e gata papucea. Oricum, și-a luat rămas-bun de la ea cu înțelegere, pentru că știa că Fiona e pentru aniversarea verișoarei sale.
Durata: 10 zile. 
Preț: 300 de lei MD.

Fiona


Bibi e croșetată din merinos și bumbac mercerizat și căptușită cu material sintetic. Am lucrat la ea cam două săptămâni.

Preț:300 de lei MD.

BibiSuzy e o păpușă ceva mai exotică. E din fetru. Am făcut-o inspirându-mă de pe un site în limba engleză. Picioarele îi sunt prinse cu nasturi și asta le face să se învîrtă, iar așa păpușa poate fi așezată cu ușurință. Am lucrat la ea cam vreo săptămână.

Preț: 130 de lei MD


Suzy
Petruța îmi este cea mai dragă dintre aceste păpuși. E lucrată ciorăpește cu andrelele, iar buclele i le-am făcut cu croșeta, deși se pot și tricota. Am folosit merinos, mohair, bumbac, plastic pentru ochi și cercei și umplutură sintetică.  Am tricotat-o  fix două săptămâni. Am găsit-o pe un site în limba engleză și modelul propriu-zis îi aparține lui Claire Garland

Preț: 650 de lei MD.

Petruţa


Buburuzele-mărțișor le-am făcut la comandă din acril și umplutură sintetică. Croșetate. 

Durata de lucru: 4 zile. 
Preț: 250 de lei MD.

Buburuze-mărţişor


Moș Crăciun e croșetat și umplut cu material sintetic. 
Preț: 150 de lei MD.

Moş Crăciun


Important!
Toate jucărille pot fi spălate la mașină.
Preţurile sunt în lei MD. Se calculează la valoarea leului RO din ziua comenzii.
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…