Să FIE la Iaşi, paşi spre capitala culturală europeană 2021

Iaşul începe cel mai mare festival al educaţiei din România- Festivalul Internaţional al Educaţiei. De pe data de 14 iunie şi până pe 23 iunie, Iaşul va avea un verb ca un generic, foarte bine adaptat la necesităţile noastre: FIE. Poate mai mult decât atât. Invitaţi, care poate nu au mai păşit prin Iaşi, laureaţi ai premiilor naţionale şi internaţionale din domeniul educaţiei, ne vor aduna la conferinţe, întâlniri, dezbateri, ateliere. Preşedintele de onoare al festivalului este maestrul Radu Beligan.

Programul complet îl găsiţi pe site-ul oficial al evenimentului.

Voi alege câte un eveniment pe care-l recomand cu drag din fiecare categorie a FIE:


Să FIE Carte!
Aşa arăta coperta cărţii copilăriei mele

  • Eu mă bucur că în programul festivalului este inclusă şi Republica Moldova. Lumea aproape că uitase de cel care ne-a făcut copilăria de poveste. Spiridon Vangheli este scriitorul copiilor din Basarabia. Am crescut cu al său personaj isteţ- Guguţă, ajungeam să cred în el ca într-un fel de Moş Crăciun. Mi-a trebuit să ajung în Iaşul anulului 2013, când am 23 de ani ca să-mi cunosc scriitorul copilăriei. Spiridon Vangheli este invitat, alături de academicianul Mihai Cimpoi, iar cartea Isprăvile lui Guguţă va fi lansată şi în România, spre deliciul copiilor.
Sâmbătă, 15 iunie, ora 11.00, Pavilionul FIE.


Să FIE Fringe!

  • Buzunarul cu pâine este un spectacol care urmăreşte adânc înlănţuirea universurilor în universuri, într-o învălmăşeală de adevăruri nespuse şi goluri.
Miercuri, 19 iunie, ora 21.00, Clubul Creatorilor
Joi, 20 iunie, ora 18.00, Clubul Creatorilor

Să FIE Operă!
  • La Boheme- o producţie din 2012, de Giacomo Puccini, Salzburg Festival, Austria. Giacomo Puccini   a dat valoare artistică unor pagini de sinceritate umană prin iubire, frumuseţe, tandreţe şi lirism. 
Marţi, 18 iunie, Bulevardul Ştefan cel Mare Iaşi, durată: 124 min.
Eveniment din cadrul Opera Film Festival.

Să FIE Teatru!
  • D'ale noastre - Romania Dance Company Gigi Căciuleanu; o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti şi Fundaţia Art Production. În acest spectacol, fiecare moment este conceput şi şlefuit de coregraf în detalii de filigran, iar dansatorilor li se cere, nici mai mult, nici mai puţin, decât să danseze în spiritului dramaturgului român I.L.Caragiale. Vor fi elemente de acrobaţie, integrate armonios în spectacol. Creaţia coregrafică a lui Gigi Căciuleanu este considerată una de excepţie, mai ales că a fost una dintre primele producţii prin care TNB a celebrat Anul Caragiale-2012.
Luni, 17 iunie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi.

Să FIE Muzică!
  • Kaas chante Piaf- bineînţeles că recomand cu şi mai mare drag acest spectacol, mai ales că e premieră la Iaşi numele artistei. Tributul pentru Edith Piaf este, cu siguranţă, unul care nu trebuie ratat, mai ales de iubitorii şi fanii lui Edith Piaf. Recomand, înainte de a merge la Kaas, să vedeţi filmul La vie en rose
Miercuri, 19 iunie, ora 20.30, Piaţa Palatului Culturii.
Biletele pot fi achiziţionate de pe www.eventim.ro.

Să FIE Spectacol!
  • Ziua Absolventului- concert VUNK şi Antonia. Sărbătorim tinereţea printr-un eveniment în aer liber, de sfârşit de an universitar, organizat sub egida FIE.
Joi, 20 iunie, ora 21.00, Piaţa Palatului Culturii.

Să FIE Conferinţe!
  • Conferinţa Cugetările unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace cu Lord David Trimble.
    Lord David Trimble
Sâmbătă, 15 iunie, ora 11.00, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu
Intrarea liberă.



Să FIE Dans!
  • Pasiune pentru Tango- timp de două ore, reprezentanţii Şcolii de tango Iaşi- Tango DESDE Pasion vă vor provoca la paşi de tango.
Marţi, 18 iunie, ora 17.00- 19.00, Bulevardul Ştefan cel Mare.
_______________________________________________________________________________

Organizatorii principali ai festivalului sunt convinşi că acest eveniment face parte din seria de întâmplări culturale din Iaşi, care au propulsat oraşul pe harta oraşelor vii. După UNITER, după Gala Operelor Naţionale Române, e timpul FIE să facă pasul spre şansa Iaşului de a deveni în 2021- Capitala Culturală Europeană.






Comentarii