Pledoarie pentru bărbaţi

"Bărbaţii, onoraţi domni, nu pricep decât foarte rar că femeia este o fiinţă curioasă. Nu-i place să fie sclavă
sursa: www.johnnydeppfan.com
decât dacă îşi leagă singură lanţurile. Dacă altcineva vrea s-o lege cu de-a sila, se revoltă, suferă sau se ofileşte. Nu se poate simţi fericită în robie decât dacă a vrut."


"Dar vă previn, onoraţi domni: n-am câtuşi de puţin intenţia să-l idealizez pe Don Juan. Şi n-o voi face dintr-un motiv foarte simplu . A-l idealiza ar fi forma cea mai perfidă de a-l calomnia! Vă garantez că nicio femeie care l-a cunoscut ori care l-a aşteptat nu va accepta să-l considere un înger. Cum să te culci cu un înger? De idealizat, nu l-au idealizat decât femeile la care nu s-a uitat niciun bărbat. Celelalte, ştim exact cât valorează jurămintele lui. Doar o noapte! Dar, onoraţi domni, nu uitaţi că dragostea e eternă atâta vreme cât ea durează."

 ("Pledoarie rostită de o femeie la procesul lui Don Juan", O. Paler)


Comentarii

  1. Fragmentul ăsta seamănă mult cu ce spunea Mata Hari, evocată într-una dintre biografii (cea a lui Pat Shipman, vezi pe blog la mine).

    Spunea că nu are nevoie nici ea de idealizare, dar se referea la ea, nu la bărbați. Bănuiesc că fiecare discurs poate avea propria imagine inversată în oglindă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineînţeles, fiecare discurs poate avea propria imagine inversată în oglindă, depinde de fiecare cum se poziţionează în faţa oglinzii.

    Mulţumesc, de fapt, demult intenţionam să mă apropii de Mata Hari.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu