Prima dragoste

Prima mea dragoste după mama este limba română. Apoi a venit Iaşul. Apoi oamenii frumoşi. Mă opresc la dragostea de după mamă. Limba română se asociază în mintea mea cu prima carte de poezii pe care mi-a dăruit-o sora mea (Umbreluţa de Petru Cărare), cu TVR, cu Mihai Eminescu, TVR Iaşi, respectiv Carla Tompea şi Oana Lazăr. Apoi am mai cunoscut pe cineva:  prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel

Forme
L-am cunoscut în primul an de jurnalism şi ne-a predat Discursul Jurnalistic sau, cum îmi place mie să-i spun- o consumare corectă a limbii române în jurnalism şi nu numai. A fost profesorul care nu m-a crezut că sunt din Basarabia, tocmai pentru că accentul meu nu trădează asta. Apoi, tot el a fost profesorul care ne-a demonstrat că limba română creşte odată cu noi şi se maturizează continuu. Peste ani, chiar dacă nu mai sunt studentă, tot la domnul profesor apelez dacă am vreo neclaritate în legătură cu formele corecte ale unor verbe, cu discuţiile din jurul unor expresii sau cu etimologia vreunui cuvânt. Dacă este să fac o recomandare absolvenţilor de liceu, care sunt, oarecum interesaţi de media, atunci le spun să vină la Facultatea de Litere de la Universitatea Al.I.Cuza din Iaşi ca să ia ce le trebuie din teoria şi practica jurnalistului la început de cale. Aici vor întâlni şi câţiva profesori extrem de buni, printre care şi domnul Stelian Dumistrăcel.

Limba română se învaţă în fiecare zi
Zilele trecute primisem un e-mail cu subiectul: Blog. Aveam emoţii până să-l deschid pentru că era primul feedback oficial la ceea ce scriu în mediul online. Era un feedback bun, din care am înţeles şi m-am convins că trebuie să folosesc doar forma SUNT pentru verbul a fi la pers. I sing. şi pers. a III-a plural. Am fost obişnuită încă din şcoală cu forma SÂNT. Am văzut nenumărate discuţii pe această temă, dar eu tot la forma veche rămăsesem. Anda, cea care mi-a scris mesajul, m-a atenţionat şi l-am întrebat imediat pe Stelian Dumistrăcel la ce formă trebuie să rămân în exprimarea mea. Recunosc, m-am simţit frustrată de atenţionare, dar mi-am dat seama că e mai bine să corectez acum decât să îmi aprind paie în cap mai târziu.

Aşadar, mulţumesc Anda! Mulţumesc domnule profesor Stelian Dumistrăcel!
Mulţumesc tuturor celor care mi-au inspirat dragostea pentru limba română.

ANEXE

Despre Stelian Dumistrăcel
prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel
Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel coordonează activitatea departamentului de dialectologie de la Institutul de Filologie Română Alexandru Philippide al Academiei Române, Filiala Iaşi şi susţine cursuri la Catedra de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării de la Facultatea de Litere a UAIC. Specialist în dialectologie, lexicologie, romanistică, frazeologie, etnostilistică şi în pragmatica comunicării, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel a publicat opt volume de autor, peste 200 de studii în reviste de specialitate româneşti şi străine şi a contribuit la realizarea Noului atlas ligvistic pe regiuni, editat în trei volume.

Comentarii

  1. Trebuie să ne respectăm şi să ne iubim limba pe care o vorbim şi în care scriem mai ales că, glumind puţin, ea e singura alături de noi chiar şi atunci cînd jumătatea noastră nu e. :) Mi-a plăcut să citesc aceste cuvinte elogioase şi bine meritate adresate dlui Dumistrăcel...

    Spor la scris!

    PS: scriem "sînt", dar cu î, nu â, dacă optăm pentru scrierea cu "î" în interiorul cuvintelor (ca la Iaşi, adicătelea) şi "sunt" dacă optăm pentru scrierea cu "â" în interiorul cuvintelor

    Off topic: link-urile din blogroll nu-ţi funcţionează, ai dublat http-ul. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc. Învăţ în fiecare zi din feedback şi mă bucur.
    Am dedublat http-ul acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnul Profesor îşi are un loc special şi în sufletul meu. Şi dumnealui a fost unul dintre cei care m-a învăţat să preţuiesc şi să apăr limba română.
    Poate că de asta nu m-am putut abţine, atunci când ţi-am trimis mesajul :). Mă bucur că ai înţeles şi că ai învăţat din el! Mă bucur că ţi-a păsat!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu