Treceți la conținutul principal

Prima dragoste

Prima mea dragoste după mama este limba română. Apoi a venit Iaşul. Apoi oamenii frumoşi. Mă opresc la dragostea de după mamă. Limba română se asociază în mintea mea cu prima carte de poezii pe care mi-a dăruit-o sora mea (Umbreluţa de Petru Cărare), cu TVR, cu Mihai Eminescu, TVR Iaşi, respectiv Carla Tompea şi Oana Lazăr. Apoi am mai cunoscut pe cineva:  prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel

Forme
L-am cunoscut în primul an de jurnalism şi ne-a predat Discursul Jurnalistic sau, cum îmi place mie să-i spun- o consumare corectă a limbii române în jurnalism şi nu numai. A fost profesorul care nu m-a crezut că sunt din Basarabia, tocmai pentru că accentul meu nu trădează asta. Apoi, tot el a fost profesorul care ne-a demonstrat că limba română creşte odată cu noi şi se maturizează continuu. Peste ani, chiar dacă nu mai sunt studentă, tot la domnul profesor apelez dacă am vreo neclaritate în legătură cu formele corecte ale unor verbe, cu discuţiile din jurul unor expresii sau cu etimologia vreunui cuvânt. Dacă este să fac o recomandare absolvenţilor de liceu, care sunt, oarecum interesaţi de media, atunci le spun să vină la Facultatea de Litere de la Universitatea Al.I.Cuza din Iaşi ca să ia ce le trebuie din teoria şi practica jurnalistului la început de cale. Aici vor întâlni şi câţiva profesori extrem de buni, printre care şi domnul Stelian Dumistrăcel.

Limba română se învaţă în fiecare zi
Zilele trecute primisem un e-mail cu subiectul: Blog. Aveam emoţii până să-l deschid pentru că era primul feedback oficial la ceea ce scriu în mediul online. Era un feedback bun, din care am înţeles şi m-am convins că trebuie să folosesc doar forma SUNT pentru verbul a fi la pers. I sing. şi pers. a III-a plural. Am fost obişnuită încă din şcoală cu forma SÂNT. Am văzut nenumărate discuţii pe această temă, dar eu tot la forma veche rămăsesem. Anda, cea care mi-a scris mesajul, m-a atenţionat şi l-am întrebat imediat pe Stelian Dumistrăcel la ce formă trebuie să rămân în exprimarea mea. Recunosc, m-am simţit frustrată de atenţionare, dar mi-am dat seama că e mai bine să corectez acum decât să îmi aprind paie în cap mai târziu.

Aşadar, mulţumesc Anda! Mulţumesc domnule profesor Stelian Dumistrăcel!
Mulţumesc tuturor celor care mi-au inspirat dragostea pentru limba română.

ANEXE

Despre Stelian Dumistrăcel
prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel
Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel coordonează activitatea departamentului de dialectologie de la Institutul de Filologie Română Alexandru Philippide al Academiei Române, Filiala Iaşi şi susţine cursuri la Catedra de Jurnalism şi Stiinţe ale Comunicării de la Facultatea de Litere a UAIC. Specialist în dialectologie, lexicologie, romanistică, frazeologie, etnostilistică şi în pragmatica comunicării, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel a publicat opt volume de autor, peste 200 de studii în reviste de specialitate româneşti şi străine şi a contribuit la realizarea Noului atlas ligvistic pe regiuni, editat în trei volume.

Comentarii

 1. Trebuie să ne respectăm şi să ne iubim limba pe care o vorbim şi în care scriem mai ales că, glumind puţin, ea e singura alături de noi chiar şi atunci cînd jumătatea noastră nu e. :) Mi-a plăcut să citesc aceste cuvinte elogioase şi bine meritate adresate dlui Dumistrăcel...

  Spor la scris!

  PS: scriem "sînt", dar cu î, nu â, dacă optăm pentru scrierea cu "î" în interiorul cuvintelor (ca la Iaşi, adicătelea) şi "sunt" dacă optăm pentru scrierea cu "â" în interiorul cuvintelor

  Off topic: link-urile din blogroll nu-ţi funcţionează, ai dublat http-ul. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc. Învăţ în fiecare zi din feedback şi mă bucur.
  Am dedublat http-ul acum.

  RăspundețiȘtergere
 3. Domnul Profesor îşi are un loc special şi în sufletul meu. Şi dumnealui a fost unul dintre cei care m-a învăţat să preţuiesc şi să apăr limba română.
  Poate că de asta nu m-am putut abţine, atunci când ţi-am trimis mesajul :). Mă bucur că ai înţeles şi că ai învăţat din el! Mă bucur că ţi-a păsat!
  Pup!

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…