Treceți la conținutul principal

Începe Cafekultour, ediţia a VII-a

În aprilie, se întâmplă, aşa cum îmi place mie să spun, cultura bună la Iaşi. Centrul Cultural German şi Institutul Francez Iaşi pun gândurile bune împreună ca să iasă manifestarea culturală ce are un nume sugestiv deja de 7 ani – Cafekultour. Ieşim din hibernare şi facem un tur al cafenelelor şi localurilor care susţin cultura implicându-se direct.

"Directorii" culturii germane şi francofone de la Iaşi
13 evenimente culturale de bun augur
Cultura poate fi trăită şi dezvoltată în spaţii neconvenţionale, ba chiar îi prieşte. Astăzi a fost anunţat Cafekultour, care va începe pe data de 3 aprilie la ora 10.00 la Institutul Francez cu o proiecţie de film documentar (Dimineţile lumii- în parteneriat cu Astra FILM Sibiu). Vom avea parte, timp de zece zile, înainte şi după Sfintele Paşti, de concerte de jazz, expoziţii de fotografie şi benzi desenate, spectacole de teatru, lansări de carte şi lecturi publice, dezbateri, proiecţii de filme.

Cafeneaua Acaju, London Pub, Club RS, Librăria Cărtureşti, Cafeneaua Phoenix, Club Brain sau Cafeneaua Maideyi sunt locaţiile neobişnuite în care se vor fi lăsate în voia lor- cultura şi buna dispoziţie să fie la ele acasă. Programul complet îl puteţi accesa aici.Cât de greu mai este să organizezi evenimente culturale în ziua de astăzi?
Pentru că suntem în 2012, un an greu pentru toată lumea din punct de vedere financiar, mi-am permis să întreb dacă partea bănească a fost un impediment şi de ce. Kafekultour este unul din evenimentele care încă rezistă, dar din cauza cheltuielilor efective pentru organizare, riscă să dispară ca şi alte evenimente.

José-Maria QUEIROS, Directorul Institutului Francez Iaşi:

José-Maria QUEIROS
"E foarte dificil. Publicul este obişnuit greşit- cultura nu se face gratuit! Artiştii sânt oameni care muncesc şi fiecare muncă de acest gen trebuie remunerată. 


Când vorbesc de parteneriate, vorbesc în acelaşi timp despre parteneriatele efective financiare, dar nu în sensul apeluluila găsirea de ajutoare. Noi avem o expertiză deja şi căutăm parteneri. Este vorba de a-i face pe parteneri să conştientizeze că viaţa culturală locală trebuie întărită, iar asta o simţim când, alături de Centrul Cultural German Iaşi, ne găsim singuri în organizarea de evenimente. Şi această situaţie riscă să ameninţe cu dispariţia anumitor evenimente culturale, care au acum o anumită tradiţie."
Alexander Rubel

Alexander Rubel, Directorul Centrului Cultural German Iaşi:

              " Acum este momentul în care partenerii locali trebuie să se întrebe dacă trebuie să venim noi să le aducem oameni importanţi de peste hotare ca să le umple localurile. Altfel spus, trebuie să se întrebe cum pot ei să ajute cu ceva. Numai aşa vom putea merge mai departe.


                Nu mai sântem in Uganda, sântem în Europa, România, iar aceşti parteneri ar trebui să vină şi ei în sprijinul culturii."Cultura se loveşte de bani
Vrei să faci cultură, dar orice mişcare costă! Trebuie să aduci oameni din afară, biletul de avion costă. Aici trebuie să le asiguri cazarea, masa şi, desigur, onorariul. Altfel nici nu poţi. La conferinţa de anunţare a evenimentului s-a mizat foarte tare pe ideea că nu trebuie să vedem cultura ca pe un accesoriu, ci ca parte importantă din formarea cetăţeanului. Idee salutabilă, dacă îmi permiteţi această judecată de valoare deloc deplasată.


Puteţi vedea aici stirea TELE M despre Cafekultour.

***

Este pentru prima dată în cadrul Kafekultour când partea francofonă a Iaşului participă cu numele de Institut Francez şi nu de Centru Cultural Francez, cum era până la 1 ianuarie 2012.

Aşadar, luaţi-va hainele colorate şi subţiri, puneţi-vă o apă în rucsac şi haideţi spre cultură!Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O zi cu 10 lucruri bune şi un bob perfect/ @Aurelian Ion Salon

1. Normal, Eva Tocilă a dat lovitura din nou. Eva (sau Evelina) de la Aurelian Ion Salon, care face minuni cu părul.

2. La Aurelian Ion Salon  revin cu bucurie.

3. Am crescut cu tunosarea bob și recunosc, îmi stârnește și o nostalgie. Mama mă ducea mereu să mă tundă bob, ca „s-arăt a copil de om gospodar”.

4. Eva se pricepe la linii perfecte și m-a uimit, epntru că ceea ce a făcut ea astăzi seamănă cu o liniile realizate de Cătălin Lungu acum vreo patru ani pentru părul meu.

5. Produsele folosite de profesioniștii de la Aurelian Ion Salon provoacă dependență, mai ales cele din gama Milkshake.

6. Am vorbit din nou cu Eveline despre frumusețea tunsorilor îndrăznețe și mă gândeam la toate femeile din cinematografie care au adoptat stilul și au devenit un icon în materie.

7. Bob este cea mai comodă dintre toate tunsorile posibile pentru mine.

8. Secretul unei tunsori reușite este să te lași pe mâna hair dresser-ului.

9. Este bine să încerci tunsorile care-ţi plac, dar să ceri şi părerea …

Am un bob perfect, mulțumesc!

Cred cu tărie, că atunci când mergi la salon, tu, ca doamnă sau domnișoară ce se respectă, vrei să te și relaxezi. Pentru asta, bineînțeles, ai nevoie ca acolo unde ajungi să găsești oameni frumoși, deschiși la suflet, nu doar la „tăiat” păr și coafat.

Ei bine, asta am găsit la Salonul Aurelian Ion astăzi, când am întâlnit-o pe Eveline. Mi-a zâmbit, m-a răsfățat și mi-a făcut un bob perfect. Cum să te simți altfel decât perfect cu o tunsoare perfectă?

E important ca omul cu foarfeca, cel care „dresează” părul în așa fel încât să te simți special, să și vorbească cu tine, să ieși de-acolo cu o stare de bine, nu una ca și cum ai ieși de la cineva care doar a prestat niște servicii.

Am discutat cu Eveline despre cum se poartă o tunsoare bob, despre cum să-ți îngrijești această tunsoare ca să fii mereu de invidiat. Apoi mi-am dat seama că iubesc atât de mult acest stil, dar că nu cunosc nimic despre cum a apărut. Am ajuns la laptop și m-am documentat; am aflat că stilul bob a apărut chiar…

Rhodos: un loc unde fluturii, mierea, apa albastră și trandafirii fac legea (foto)

În Rhodos totul este cu miere, de miere, mai ales dacă mergi acolo în luna ta de miere. Ok, luna voastră. Noi am descoperit o altă lume, o lume care-și păstrează farmecul locurilor antice, o lume care îmbină frumos modernul cu vechiul, ba chiar le pun față în față ca să îți alegi singur ce-ți convine mai mult din atmosferă.

Cîteva sfaturi dacă mergi în Rhodos:


Alege un hotel cu regim de demipensiune, pentru că nu vei avea timp să te bucuri de toate mesele în regim all inclusive. Asta pentru că pleci de dimineață și te ia valul cu vizitatul (doar dacă îți place, dar bănuiesc, nu te duci să stai în hotel!).Alege să mergi în excursii cu vaporul cumpărînd bilete de la agențiile din oraș, pe care le găsești ușor în zona pietonală din apropierea Colosului din Rhodos.Vizitează mult, dar nu uita să îți iei încălțăminte comodă, eventual pantofi sport sau chiar bocanci. Zonele importante (vestigiile antice) sînt localizate în munți, unde ai nevoie să urci.La plajă, alege varianta cu șezlong, pent…