Începe Cafekultour, ediţia a VII-a

În aprilie, se întâmplă, aşa cum îmi place mie să spun, cultura bună la Iaşi. Centrul Cultural German şi Institutul Francez Iaşi pun gândurile bune împreună ca să iasă manifestarea culturală ce are un nume sugestiv deja de 7 ani – Cafekultour. Ieşim din hibernare şi facem un tur al cafenelelor şi localurilor care susţin cultura implicându-se direct.

"Directorii" culturii germane şi francofone de la Iaşi
13 evenimente culturale de bun augur
Cultura poate fi trăită şi dezvoltată în spaţii neconvenţionale, ba chiar îi prieşte. Astăzi a fost anunţat Cafekultour, care va începe pe data de 3 aprilie la ora 10.00 la Institutul Francez cu o proiecţie de film documentar (Dimineţile lumii- în parteneriat cu Astra FILM Sibiu). Vom avea parte, timp de zece zile, înainte şi după Sfintele Paşti, de concerte de jazz, expoziţii de fotografie şi benzi desenate, spectacole de teatru, lansări de carte şi lecturi publice, dezbateri, proiecţii de filme.

Cafeneaua Acaju, London Pub, Club RS, Librăria Cărtureşti, Cafeneaua Phoenix, Club Brain sau Cafeneaua Maideyi sunt locaţiile neobişnuite în care se vor fi lăsate în voia lor- cultura şi buna dispoziţie să fie la ele acasă. Programul complet îl puteţi accesa aici.



Cât de greu mai este să organizezi evenimente culturale în ziua de astăzi?
Pentru că suntem în 2012, un an greu pentru toată lumea din punct de vedere financiar, mi-am permis să întreb dacă partea bănească a fost un impediment şi de ce. Kafekultour este unul din evenimentele care încă rezistă, dar din cauza cheltuielilor efective pentru organizare, riscă să dispară ca şi alte evenimente.

José-Maria QUEIROS, Directorul Institutului Francez Iaşi:

José-Maria QUEIROS
"E foarte dificil. Publicul este obişnuit greşit- cultura nu se face gratuit! Artiştii sânt oameni care muncesc şi fiecare muncă de acest gen trebuie remunerată. 


Când vorbesc de parteneriate, vorbesc în acelaşi timp despre parteneriatele efective financiare, dar nu în sensul apeluluila găsirea de ajutoare. Noi avem o expertiză deja şi căutăm parteneri. Este vorba de a-i face pe parteneri să conştientizeze că viaţa culturală locală trebuie întărită, iar asta o simţim când, alături de Centrul Cultural German Iaşi, ne găsim singuri în organizarea de evenimente. Şi această situaţie riscă să ameninţe cu dispariţia anumitor evenimente culturale, care au acum o anumită tradiţie."




Alexander Rubel

Alexander Rubel, Directorul Centrului Cultural German Iaşi:

              " Acum este momentul în care partenerii locali trebuie să se întrebe dacă trebuie să venim noi să le aducem oameni importanţi de peste hotare ca să le umple localurile. Altfel spus, trebuie să se întrebe cum pot ei să ajute cu ceva. Numai aşa vom putea merge mai departe.


                Nu mai sântem in Uganda, sântem în Europa, România, iar aceşti parteneri ar trebui să vină şi ei în sprijinul culturii."







Cultura se loveşte de bani
Vrei să faci cultură, dar orice mişcare costă! Trebuie să aduci oameni din afară, biletul de avion costă. Aici trebuie să le asiguri cazarea, masa şi, desigur, onorariul. Altfel nici nu poţi. La conferinţa de anunţare a evenimentului s-a mizat foarte tare pe ideea că nu trebuie să vedem cultura ca pe un accesoriu, ci ca parte importantă din formarea cetăţeanului. Idee salutabilă, dacă îmi permiteţi această judecată de valoare deloc deplasată.


Puteţi vedea aici stirea TELE M despre Cafekultour.

***

Este pentru prima dată în cadrul Kafekultour când partea francofonă a Iaşului participă cu numele de Institut Francez şi nu de Centru Cultural Francez, cum era până la 1 ianuarie 2012.

Aşadar, luaţi-va hainele colorate şi subţiri, puneţi-vă o apă în rucsac şi haideţi spre cultură!



Comentarii